Ceremonia kakao dla kobiet
Kakao to boskie lekarstwo otwierające nasze serca byśmy mogły głębiej usłyszeć i poczuć swój wewnętrzny głos oraz otworzyć się szerzej na Świat i jego piękno. Ta niesamowita roślina poszerza nasze odczuwanie sprowadzając nas do ciała. Kakao otwiera zmysły i dodaje energii. Sprawia, że łatwiej jest się skontaktować z tym, co jest w tu i teraz w naszym ciele i sercu. Jesteśmy bardziej obecne.
Dla nas kobiet kontakt z ciałem i jego mądrością jest niezwykle ważny. To właśnie w naszym wnętrzu możemy odnaleźć intuicje, kompas naszych serc. Nie ma lepszej przewodniczki niż ta wewnątrz Ciebie. Jednak w pospiechu świata często gubimy z nią kontakt. Z tą starą mądrą kobietą, która wie, która czuję i ufa sobie, która kocha i cieszy się życiem. Każda z nas ją w sobie nosi. Każda z nas jest przepełniona miłością, czułością, radością i mądrością. Pytanie tylko jak daleko odeszłyśmy od Siebie w to, co inni nam mówią, że jest dobre czy złe i jak głęboko jesteśmy w stanie się oddać ponownie w ramiona naszej prawdziwej natury odpuszczając to, co nam już nie służy.
Duch kakao to Matka Ziemia. Ona jest esencją kobiecej natury, mocy i mądrości. Przy pomocy tej świętej rośliny udamy się w podróż do wnętrza siebie po wizję naszych serc. Będziemy głęboko się w sobie relaksować by na powrót odnaleźć przyjemność z bycia w swoim domu, w ciele.
Po spożyciu napoju z surowego kakao w kobiecej energii kręgu będziemy wsłuchiwać się w siebie poprzez oddech, świadomy i spontaniczny ruch, medytację, taniec, bycie w ciszy, głęboki relaks, intuicyjne malowanie … Kakao będzie naszym wsparciem by bardziej otworzyć się na odczuwanie siebie i kontakt ze starą mądrą kobietą wewnątrz nas samych.
Ceremonialny napój przyrządzany jest z surowego, ekologicznego, fair trade kakao z Bali. Kakao rozpuszczane jest w niskiej temperaturze by nie utracić substancji odżywczych, słodzone jest miodem. Do kakao nie jest dodawane mleko ani cukier.
Skąd pochodzi kakao?
Kakao to lekarstwo używane od tysięcy lat przez starożytnych ludzi Ameryki Środkowej. Wedle starych duchowych opowieści Indian, Wielki Anioł o imieniu Quetzalcoatl dał ludziom Xocolatl, Kakao, gdy przybrał ludzkie ciało i zstąpił na Ziemię, aby pomóc ludziom. Przez Azteków i Majów kakao było traktowane, jako magiczny uzdrawiający napój od Bogów. Uważany był przez nich za świętą ambrozje, eliksir życia, magiczny napój stosowany podczas rytuałów religijnych, sekretny lek na bardzo wiele chorób oraz afrodyzjak. Nasiona kakaowca cenili bardziej niż złoto i wykorzystywali, jako pieniądze. Picie kakao było zarezerwowane dla osób o wysokim statusie społecznym, ekonomicznym i duchowym. Zmieniło się to dopiero, kiedy zaczęto eksportować kakao do Europy.
Właściwości odżywcze surowego Kakao:
Kakao to najlepsze na świecie źródło magnezu, chromu, żelaza oraz dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, najprawdopodobniej jest to także najlepsze źródło manganu. Jest również jednym z najlepszych źródeł cynku i miedzi. Wszystkie składniki potrzebne dla zdrowego metabolizmu są w ziarnach kakaowca.
Surowe kakao zawiera największą koncentrację antyoksydantów, więcej niż jakiekolwiek inne jedzenie. Chronią one nas przed wolnymi rodnikami, które atakują nasze DNA, powodują różne choroby i są przyczyną starzenia się organizmu.
Kakao ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko to dzięki epikatechinie, która jest flawonoidem. Według badań flawonoidy poprawiają ukrwienie mózgu, poprawiają pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze.
Kakao podnosi poziom serotoniny (tzw. hormon szczęścia) w mózgu. Jest to jeden z głównych neuroprzekaźników występujących w ludzkim organizmie. Pomaga przy stresie i depresji.
Anandamid jest endorfiną, która jest naturalnie produkowana po wysiłku fizycznym. Kakao to jedyna roślina, która go zawiera. Anandamid jest uwalniany, gdy mamy dobre samopoczucie.
Wbrew powszechnej opinii ziarna kakaowca nie zawierają za wiele kofeiny. Wiadomo, że kakao zawiera teobrominę, substancję zbliżoną do kofeiny. Ale nie stymuluje ona układu nerwowego. Wspiera za to układ sercowo-naczyniowy.
Surowe kakao zawiera, także kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C oraz Fenyloetyloaminę (PEA) – jest ona produkowana w naszym organizmie, kiedy jesteśmy zakochani, pomaga także zwiększyć czujność i poprawić skupienie.
Prowadząca: Anna Szczepkowska
„Od wielu lat jestem na ścieżce odkrywania siebie. Najpierw poprzez psychologie, potem poprzez głębokie medytacje i odosobnienia, tantrę, prace z ciałem, kontakt z naturą, szamańską ścieżkę. Kakao, które jest moim wielkim wsparciem i miłością. Inspiracje odnośnie prowadzenia ceremonii kakao zaczerpnęłam od Annu Tary, która od ponad 20 lat pracuje z tą rośliną prowadząc rytuały w wielu państwach Świata (http://annutara.co.uk/) . Oprócz ceremonii kakao zajmuję się masażem Mięśniowo – Powięziowego Energetycznego Rozluźnienia oraz szkolę się na nauczycielkę jogi jin powięziowej.”
Data ceremonii: 19 luty (niedziela) godz. 13.00 – około 17.00
Datek: cena 89 zł, (obowiązuję wcześniejsza wpłata zaliczki w wysokości 49 zł, ograniczona liczba miejsc)
Przy zapisie w dniach 14 - 16 lutego udział w ceremonii kakao za pół ceny 44 zł.
Kontakt i zapisy: tel. 535 318 279, annaszczepkowska@gmail.com
Przeciwwskazania do wzięcia udziału w ceremonii to: poważne problemy z sercem lub inne poważne choroby, aktualne przyjmowanie antydepresantów oraz chemioterapii.